top of page
  • Thom Prüst

Ties is jarig en Pim vangt zijn PR

Ties is 14 geworden en zijn vader neemt hem mee op een roofvistrip in de Biesbosch.

Het is het laatste weekend voor het gesloten seizoen dus om de drukte voor te blijven ligt de boot al vroeg in het water. Om de helling niet te blokkeren leg ik mijn boot aan de andere kant van de steiger. Terwijl ik op mijn gasten wacht onder het genot van een kopje koffie wordt de ene na de andere visboot te water gelaten. Als nummer 11 alweer te water gaat krijg ik een appje van Pim dat ze 5 minuutjes later zullen zijn en dat klopt precies als niet veel later, om precies te zijn om 7:35 uur, vader Pim met zijn zoon Ties aan boord stappen.


Harde westenwind maakt het snoekbaarzen lastig, we kiezen dus voor snoeken in de luwte.

Ik check eerst of ze heel graag op snoekbaars willen vissen, maar gelukkig hoeft dat niet per se. De windvoorspelling is op zijn zachtst gezegd niet zo gunstig, dus we laten de snoekbaarzen op het Hollands Diep met rust en varen de Biesbosch in: op zoek naar snoek.


Ik besluit een mooi in de luwte gelegen kreek helemaal uit te vissen, maar wil, nu het nog niet al te hard waait, eerst een open stuk meenemen. Pim vist met een van de zelf meegebrachte hengels die ik voorzie van een #herringshad voorzien van een 14 grams loodkop. Ties vist met een van mijn hengels waarop ik afwisselend een forse #gobyshad en een swimbait monteer. Zelf ga ik met een #saltshaker aan de gang om de grond af te vissen. Eerst maar eens kijken of er een voorkeur bestaat voor het een of ander. Ondertussen plaats ik ook twee hengels in de #livescope. Ook als we daar niets op vangen is het toch altijd weer spectaculair om te zien hoeveel snoeken minimaal even een kijkje komen nemen.


Uit de wind en in de zon is het heerlijk vissen. We kletsen wat af en zien regelmatig snoeken op de #livescope langskomen die onze shads uitgebreid bestuderen om na gedane snuffelarbeid weer rustig naar de bodem terug te zakken. Gek word je er van! Hoe dan ook, de vis is er, alleen bijten doen ze nog niet.


We zijn al bijna twee uur onderweg, als eindelijk Pim roept dat hij iets gehaakt heeft. Ik zie zijn top een keer heen en weer veren en begin direct het net in gereedheid te brengen. Pim begint intussen echter twijfels te krijgen en vraagt zich hardop af of hij niet gewoon vastzit. Teleurgesteld sta ik met het net in mijn hand naar zijn top te kijken die inderdaad niet langer beweegt, maar als ik de lijn volg, concludeer ik dat er wel degelijk iets aan het zwemmen is daar beneden. De vis zwemt richting de boot en zodra die bereikt is, draait de vis en neemt een eerst krachtige run waarbij de vis ook heel even zichtbaar is. Een massieve snoek gaat er vandoor. Ties en ik worden razend enthousiast, wat een vis! Pim begint zich nu echter zorgen te maken over de knoop. En omdat het geen hengel van mij is, en ik de knoop dus niet gelegd heb, begin ik me ook een klein beetje zorgen te maken. Ondertussen vecht de snoek stevig door en zien we haar na elke run, maar scheppen is er nog niet bij.

Dan, de vis komt van onder de boot naar boven en ligt met haar kop naar het net naast de boot. Vlug leidt Pim haar richting het net en nog voordat ze er erg in heeft zit ze er in. Nog lang niet uitgedrild, maar die gaat nergens meer heen.


Deze 112 cm lange vis betekent een nieuw PR voor Pim en zorgt voor een enthousiaste en uitgelaten stemming in de boot.En na een korte fotosessie gaat ze weer terug.


Twee uur en een vispas controle later meldt de tweede vis van de dag zich. Ik sta nog steeds met een shad over de grond te krabbelen als ik een harde beet krijg. Ik zet de haak en duw Ties de hengel in zijn handen. Drillen! Dat laat Ties zich geen twee keer zeggen. De vis vecht voor wat ie waard is en niet veel later kan Ties poseren met een mooie snoek.


En een kwartiertje later is het weer raak. Het is al de zoveelste keer dat ik een snoek op de #livescope probeer te verleiden om de shad te pakken, maar nu knalt hij er ook daadwerkelijk bovenop. Opnieuw wordt de vis vakkundig door Ties gedrild en snoek nummer 3 komt in de boot.


Het beroemde bijt-uurtje lijkt inmiddels aangebroken, want nauwelijks tien minuten later komt vis nummer 4 aan boord. Opnieuw op een strak over de grond geviste shad meldt zich een mooie baars van 40 cm.


Nu ontbreekt eigenlijk alleen nog snoekbaars om de grandslam compleet te maken.

En dan blijkt dat dit zo'n dag is waarop, na een taai begin, eigenlijk alles lukt. Want we mogen de dag afsluiten met twee prachtig zwart gekleurde snoekbaarzen.


Ook een dag op pad met UFX. Boek nu jouw Xperience.Comments


bottom of page